155 de ani de la nașterea lui Grigore Antipa, fondatorul școlii românești de oceanologie

 

 

“Omul poate stăpâni natura atâta timp cât ține seama de legile ei”, afirma Grigore Antipa, fondatorul școlii românești de oceanologie, de la a cărui naștere s-au  împlinit 155 de ani.

 


“De unde izvorăște vraja în cazul lui Antipa?! Căci constituie un caz această simpatie atât de generalizată ce o insuflă el unei lumi întregi. Să fie ea motivată de cultura lui vastă, de vioiciunea minții lui ascuțite, de cele ce a făptuit și făptuiește, de bonomia și voioșia de el nedespărțite, de distinsa-i amabilitate, de manierele sale alese, de conversația-i întotdeauna atrăgătoare, de … dar câte însușiri nu mi-ar fi lesne să înșir aici?!”, se întreba Constantin Meissner, strălucit om de cultură și mare pedagog român, într-un volum omagial în 1938. Meissner dezleagă singur această enigmă, afirmând că “acest septuagenar erudit și preocupat de rezolvarea până și a celor mai adânci probleme ale firii și-a păstrat până astăzi o inimă de copil. Iată tot secretul! Normal e să-ți fie dragi copiii, normal e să-ți fie drag Antipa. Să fie mulți cu așa inimă, omenirea ar fi mai bună. Zadarnică dorință. Deșartă speranță. Antipa rămâne o rara avis.”

 


Cercetător cu un spirit vizionar, Grigore Antipa este întemeietorul școlii românești de hidrobiologie şi ihtiologie și organizatorul primelor expediții românești cu caracter științific în Marea Neagră. Dedicat studiului faunei și ihtiologiei Mării Negre, deschizător de drumuri în mai multe domenii ale științei și un diplomat apreciat de cele mai de seamă personalități ale epocii sale, Antipa contribuie în anul 1932 la înființarea Institutului Bio-Oceanografic din Constanța, astăzi Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" INCDM, cu cele două rezervații şi stațiuni de cercetare, cea de la Agigea, creată de Prof. Ioan Borcea şi cea de la Capul Kaliacra din Bulgaria.

 

 



 

 

Grigore Antipa citind ”Darea de seamă a Muzeului pentru 25 de ani de activitate”

în cadrul ședinței solemne condusă de Regele Carol al II-lea la 24 mai 1933

 

 

Sursa: Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa

Modificat la: 2022-11-28 11:25:00
e-Cerere 544
e-Petiție