Având ca temă centrală “Space for @ll”, cea de-a 73-a editie a International Astronautical Congress (IAC) a reprezentat o ocazie excepțională pentru a reuni comunitatea spațială internațională formată din institute de cercetare, start-up-uri, antreprenori, laboratoare, ingineri și producători implicati în activități spațiale.
Desfășurată în a doua parte a lunii septembrie la Centre National d’Études Spatiales (CNES), la Paris, IAC 2022 a fost un eveniment care s-a adresat atât studenților, cât și tinerilor profesioniști, precum si publicului larg, prin conferințe și expoziții cu tematică spațială. Cele mai recente ediții ale evenimentului au atras peste 6.500 de participanți din peste 80 de țări. De asemenea, anul acesta se sărbătoresc 60 de ani de la înființarea CNES.
Evenimentul a fost organizat de International Astronautical Federation (IAF), un organism cu 433 de membri din 72 de țări, inclusiv toate agențiile spațiale de top, companii, societăți, asociații și institute din întreaga lume. Urmând tema „O lume spațială care cooperează în beneficiul umanității” și motto-ul „Connecting @ll Space People”, IAF încurajează în mod activ explorarea spațiului în scopuri pașnice și sprijină diseminarea informațiilor științifice și tehnice legate de acest sector.
Franța se regăsește printre cele mai implicate țări din lume în activități spațiale. De la primele zboruri Ariane în urmă cu 40 de ani și până la succesul recent al InSight, prima misiune care a sondat nucleul planetei Marte, comunitatea spațială franceză a conceput, proiectat și dezvoltat soluții spațiale inovatoare și sprijină cele mai prestigioase misiuni, în special în domeniul științelor avansate.
La editia din acest an au participat principalii actori din domeniul spațial, precum ArianeGroup, Lockheed Martin, ESA – Agenția Spațială Europeană, AIRBUS, Boeing, UK Space Agency, ThalesAlenia Space, Northrop Grumann, Comisia Europeană, JPL și mulți alții. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” (INCAS) a fost reprezentat la IAC 2022 Paris de C.S. Alexandra Raluca Axenie, și C.S. Mihaela Năstase, care au expus cele mai recente rezultate privind sistemele de navigare, ghidare și control (GNC), sistemele de verificare pentru demonstratoare precum si testele aerodinamice în sufleriile dedicate ale institutului. O atenție deosebită a fost acordată celor două proiecte spațiale în care INCAS este implicat, ADAMP și DTV.
Demonstratorul ADAMP (Ascent and Descent Autonomous Manoeuvrable Platform) reprezintă o platformă de testare reutilizabilă, având în versiunea de bază un motor de rachetă de 6 kN. Platforma a fost proiectată, dezvoltată și ulterior operată de INCAS alături de subcontractantul său ATD Aerospace RS, un IMM românesc cu o experiență vastă în dezvoltarea și testarea si sistemelor de propulsie), cu sprijinul Agenției Spațiale Române (ROSA) și al Agenției Spațiale Europene (ESA), prin Programul General de Sprijin Tehnologic (GSTP).
Activitatea ADAMP propune dezvoltarea unei platforme reutilizabile de testare, prin construirea unui vehicul experimental de decolare și aterizare verticală însoțit de facilitățile, personalul și procedurile corespunzătoare, astfel încât să poată găzdui campanii de testare, verificare și validare cu scopul de a identifica noi tehnologii spațiale mai fiabile și mai eficiente pentru alte companii și institute de profil. ADAMP a fost conceput pentru a fi, de asemenea, o platformă modulară care va putea prelua în configurația extinsă, denumită Extended Vehicle ADAMP (EVA) diverse sarcini utile, de la software la hardware, precum si diferite module de propulsie.
Proiectat în jurul unei structuri modulare, DTV (Demonstrator for Technology Validation) promovează o arhitectură versatilă, cu unul sau trei motoare. Obiectivul său principal este de a introduce o platformă accesibilă și fiabilă pentru a testa și perfecționa tehnicile avansate de control legate de lansatoare și aterizări, deoarece acesta este primul pas ferm către dezvoltarea unui vehicul ușor cu decolare verticală/aterizare verticală echipat cu motoare rachete lichide.
DTV vizează nu numai subsisteme pentru care poate acționa ca un vehicul-gazdă pentru a testa fiabilitatea și performanța în timp real și în condiții relevante în scopul certificărilor, ci este și o modalitate mai robustă de dezvoltare a software-ului, tehnicilor de aterizare de precizie, sisteme de control adaptive, GNC în timp real optimizat la bord (ghidare, navigație și control).
Prin urmare, bancul de testare DTV reprezintă un demonstrator de tehnologie ultra-rapid și de încredere, care poate testa modalități noi și mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor, cu misiunea de a dezvolta produse și tehnologii pentru astfel de aplicații.
Sursa INCAS București.