16 noiembrie, experiențe finlandeze în digitalizarea sectorului public ce vizează țara noastră.

 

 

Având în vedere faptul că România beneficiază de o infrastructură de internet foarte dezvoltată, viteze mari de rețea și un număr considerabil de specialiști IT, are cele mai bune performanțe la dimensiunea de conectivitate, în special în zonele urbane, echipa din Finlanda, cu angajații locali și partenerii de consiliere ce acoperă deja piața din țara noastră, susțin chiar în aceste momente într-o conferință online, alături de oficialitățile din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, un schimb de bune practici în ceea ce privește experiențele finlandeze în digitalizarea sectorului public, raportate la populația noastră.   

 

 

Ca principale obiective, menționăm, în cele ce umează:

 

  • Consolidarea competențelor digitale generale ale administrației publice și creșterea numărului și calității serviciilor publice electronice până în 2030.

 

  • Consolidarea capacității instituțiilor și autorităților publice de a funcționa într-un mediu digital avansat.

 

  • Crearea guvernării cloud și a sistemelor digitale interconectate în administrația publică.

 

  • Creșterea interoperabilității serviciilor digitale.

 

  • Semnături digitale și cărți de identitate electronice.

 

  • Digitalizarea sistemului de colectare a impozitelor, inclusiv e-billing și servicii conexe, pensii.

 

 

Un factor care contribuie la dezvoltarea acestui sector ar putea fi fondurile pe care România le-a obținut în cadrul Planului Național de Reconstrucție, respectiv PNRR.

 

În contextul anterior menționat, companiile și sectoarele care beneficiază de această oportunitate, sunt digitalizarea serviciilor publice, securitatea cibernetică, comunicările critice și nu în ultimul rând, tehnologia 5G.

 

Alături de noi, pe lângă Ambasada Finlandei, au fost Ministerul Finanțelor Publice, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Centrul Național Cyberint, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministrul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

 

Modificat la: 2021-11-18 08:53:00
e-Cerere 544
e-Petiție