Noul model al acordului de grant (MGA) - 2021

 

 

În conformitate cu Decizia Comisiei Europene nr.  3759/2020 din data de 12 iunie 2020, Direcția Generală Buget (DG BUDG) a CE a adoptat următorul model de acord de grant (MGA), care va fi utilizat începând cu 2021.

 

Acest nou MGA face parte din politica de simplificare a CE prin armonizarea proceselor sale de gestionare, în special a celor contractuale. Se adoptă astfel o bază de clauze juridice comune tuturor programelor sale de finanțare în gestiune directă (de exemplu, cele deja listate pe pagina de start a portalului „Oportunități de finanțare și licitație”).

 

Acest model de MGA trebuie utilizat de la 1 ianuarie 2021, de toate direcțiile generale (DG) ale CE, precum și de către agențiile și organismele sale de finanțare (a se vedea lista din această pagină), indiferent de program. Din acest motiv, acest MGA este calificat drept „corporativ”, deoarece este un model generic, care nu este dedicat unui anumit program european de finanțare.

 

Astfel, acest model de grant va fi utilizat de  Direcția Cercetare și Inovare (DG RTD) din cadrul CE și de agențiile executive implicate în implementarea următorului program-cadru, „Orizont Europa (HE)", acordând subvenții proiectelor de cercetare selectate în cadrul apelurilor pentru propuneri de proiecte.

 

Cei care sunt familiarizați cu MGA utilizat în prezent în cadrul programului-cadru „Orizont 2020 (H2020)” („MGA H2020”), vor găsi în acest MGA „corporativ” principalele elemente ale MGA H2020, în conformitate cu politica de continuitate propusă de CE.

 

Întrucât acesta este un model „corporativ”, generic pentru mai multe programe de finanțare, nu sunt incluse toate clauzele specifice programului „Orizont Europa (HE)". Acestea vor fi specificate ulterior de DG RTD, cu ocazia adoptării unor clauze specifice pentru HE (în curs de elaborare).

 

Pentru fiecare program, inclusiv HE, MGA „corporativ” va fi permis, printr-un sistem de clauze opționale, introduse fie în structura modelului de grant, fie în anexa 5 – reguli specifice a MGA, să adapteze acest model la specificul programului, dar și în faza „depunerii propunerilor de proiecte”, sau chiar în cadrul proiectului.

 

Rețeaua NCP-urilor financiare și juridice vă poate oferi mai multe documente și informații care vă permit să înțelegeți aspectele legale și financiare ale HE, cunoscute până în prezent.

Modificat la: 2020-08-24 11:15:00
e-Cerere 544
e-Petiție