Bursa de idei de cercetare pentru studiul noului coronavirus SARS-CoV-2

 

 

Pe data de 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de COVID-19 ca urgență de sănătate publică la nivel internațional. În prezent peste 150 de țări au fost afectate de infecția cu SARS-CoV-2. La nivel mondial se înregistrează o evoluție dinamică a răspândirii infecției cu noul coronavirus iar în România a apărut deja răspândirea  SARS-CoV-2 la nivel intracomunitar.

 

Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a indicat încă din februarie 2020 agenda strategică de cercetare și inovare pentru noul coronavirus.

 

Principalele subiecte sunt: metode de prevenție, transmitere SARS-CoV-2 în mediu, metode de diagnostic, transmiterea virusului de la animale la om,  terapii,  vaccinuri, epidemiologie, managementul pandemiei COVID-19, modele matematice, abordări etice și impactul științelor sociale asupra managementului pandemiei COVID-19.

 

Tematica de cercetare în extenso recomandată de OMS în luna martie 2020 este disponibilă la următorul link.

 

Pentru cei interesați, Organizația Mondială a Sănătății pune la dispoziție și o bază de date cu publicații din domeniul cercetării privind noul coronavirus.

 

În ultimele două luni cercetarea privind noul coronavirus SARS-CoV-2 a cunoscut o dinamică foarte mare la nivel european. Detalii despre proiectele de cercetare finanțate de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020 se găsesc disponibile la următorul link.

 

În data de 7 aprilie 2020 a avut loc videoconferința miniștrilor cercetării unde s-a discutat planul de acțiune ERA vs Corona Action Plan propus de Comisia Europeană. Din partea Ministerului Educației și Cercetării a participat domnul Secretar de Stat Dragoș Ciuparu.

 

 

Infrastructuri europene și internaționale de cercetare - servicii oferite în regim gratuit sau cu costuri minimale pentru cercetări legate de COVID -19:

 

1. ICGEB platforma online cu informatii despre noul coronavirus SARS-CoV2:  - 03.04.2020 16:14

 

2. Infrastructurile Europene de Cercetare - servicii specifice pentru combaterea COVID19

 

Sunt oferite cele mai actualizate informații despre modul de diagnosticare a infecției și mai important, oferă informații despre primerii, protocoalele PCR și procedurile de extracție ARN, care pot fi dezvoltate „în casă” și care nu necesită kituri cumpărate.

 

Contactul pentru informații suplimentare este disponibil la adresa: covid_resources@icgeb.org.

 

Se oferă, de asemenea, ARN de control pozitiv și informații pentru izolarea și lucrul cu virusul și pentru secvențiere în scopuri de supraveghere ulterioare. Toate acestea sunt susținute  in direct cu asistență tehnică, cu tutoriale video on-line privind izolarea și detectarea ARN-ului Sars-CoV-2.

 

Protocoalele și expertiza în producția de interferon alfa, despre care s-a raportat că are unele efecte benefice în tratamentul infecțiilor cu Covid19, sunt de asemenea disponibile gratuit pe site-ul web.

 

  JRC - Solidaritate cu Europa  împotriva Coronavirus  - 03.04.2020 16:14

 

 

Măsuri propuse de COM în perioada 6 – 10 aprilie 2020 în contextul pandemiei de coronavirus: - 13.04.2020 15:22

 

1. Fondul European de Investiții

Comisia Europeană a deblocat 1 mld. EUR din Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) pentru a fi utilizați ca garanții pentru Fondul European de Investiții (FEI). Astfel, Comisia Europeană vine în sprijinul IMM-urilor prin garantarea împrumuturilor necesare pentru a reduce impactul pandemiei, în valoarea de până la 100.000 EUR.

 

Suma de 1 miliard EUR deblocată din FEIS în temeiul mecanismului de garantare a împrumuturilor din cadrul programului COSME și prin componenta InnovFin – Garanții pentru IMM-uri din cadrul programului Orizont 2020 permite FEI să ofere garanții în valoare de 2,2 miliarde EUR intermediarilor financiari, deblocând finanțări disponibile în valoare de 8 miliarde EUR. Garanțiile vor fi oferite prin intermediul FEI pe piață, printr-o cerere de exprimare a interesului publicată astăzi către mai multe sute de intermediari financiari, inclusiv bănci și creditori alternativi. Principalele caracteristici ale acestor garanții vor fi:

 

  • un acces simplificat și mai rapid la garanția FEI;
  • acoperire mai mare a riscurilor – până la 80 % din pierderile potențiale aferente împrumuturilor individuale (spre deosebire de acoperirea-standard de 50 %);
  • accentul pus asupra împrumuturilor pentru capital circulant în întreaga UE;
  • acordarea unor condiții mai flexibile, inclusiv amânarea, re-eșalonarea sau suspendările temporare ale obligației de rambursare a împrumuturilor.

Detalii la următorul link.

 

2. Noi fonduri pentru sprijinirea companiilor inovatoare

Comisia Europeană  a lansat ESCALAR, o nouă abordare de investiții dezvoltată împreună cu Fondul European pentru Investiții, pentru a sprijini finanțarea dezvoltării companiilor inovatoare, care le va permite să se extindă în Europa și să contribuite la consolidarea economică și tehnologică a UE. Inițiativa va oferi până la 300 de mil. EUR pentru creșterea capacității de investiții a fondurilor de capital, cu scopul de a multiplica investițiile până la 1,2 mld EUR.

Detalii la următorul link.

 

3. Răspunsul global al UE pentru a combate pandemia

Comisia Europeană a publicat o comunicare privind răspunsul global al UE pentru a combate pandemia Covid-19. Astfel, UE va acorda țărilor partenere sprijin financiar pentru combaterea pandemiei de coronavirus în valoare de peste 15,6 miliarde EUR, fonduri care vor proveni din resursele pentru acțiune externă existente.

 

Acțiunea colectivă a UE se va axa pe abordarea crizei sanitare imediate și a nevoilor umanitare aferente, pe consolidarea sistemelor de sănătate, de apă și de salubritate ale țărilor partenere și a capacităților lor de cercetare și de pregătire pentru a face față pandemiei, precum și pe atenuarea impactului socio-economic.

 

Răspunsul UE se bazează pe abordarea Echipei Europa („Team Europe”), iar primele pachete „Echipa Europa” se pun deja în aplicare în vecinătatea imediată a UE: în Balcanii de Vest, în est și în sud. UE asigură în total 3,07 miliarde EUR pentru întreaga vecinătate – 2,1 miliarde EUR pentru vecinătatea sudică și 962 de milioane EUR pentru țările Parteneriatului Estic – și 800 de milioane EUR pentru Balcanii de Vest și Turcia.

Detalii la următorul link.  link 2

 

4 Inițiativă de programare online - soluții financiare digitale

Comisia Europeană (COM) a lansat la 8 aprilie o inițiativă de programare online, solicitând inginerilor IT din UE să identifice soluții financiare digitale pentru a răspunde crizei generate de coronavirus.

 

Inițiativa face parte din seria de evenimente ”Digital Finance Outreach 2020” în domeniul Fintech și al inovării digitale în sectorul financiar pentru pregătirea viitoarei strategii privind finanțele digitale. Înscrierile au loc până la data de 1 mai 2020, la această adresă.

 

5. Fondul European de Apărare

Comisia Europeană a anunțat lansarea apelului pentru cereri de propuneri pentru 2020 în baza Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (în valoare de 160 de milioane EUR) și a anunțat șapte noi proiecte de cercetare în domeniul apărării, selectate pentru o finanțare de peste 19 milioane EUR în cadrul bugetului 2019.

Detalii la următorul link.

 

 

 

În acest context, Ministerul Educației și Cercetării continuă să primească propuneri de teme de cercetare legate de limitarea efectelor pandemiei COVID-19.

 

Temele propuse vor fi direcționate autorităților publice centrale competente în vederea prioritizării și validării oportunităților identificate.

 

Finanțarea temelor solicitate de autorități se face în regim competitiv accelerat, prin programul Soluții al Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III (2015-2020).

 

NEW: În acest moment se derulează 2 competiții PNCDI III - Soluții, finanțate de Ministerul Educației și Cercetării. Mai multe detalii

 

Mai multe detalii despre programul Soluții se găsesc la adresa: https://uefiscdi.gov.ro/solutii

 

Contact: bursadeidei@research.gov.ro

 

 

Pentru a prelua ideile dumneavoastră vă rugăm să completați următorul formular.

Modificat la: 2020-03-23 12:52:00
e-Cerere 544
e-Petiție