Ministrul român al cercetării, Nicolae Hurduc, a prezidat astăzi trei reuniuni la nivel european pe temele spațiu, cercetare și inovare, în contextul deținerii Președinției Consiliului UE

 

 

Ministrul român al cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc, a prezidat astăzi, 28 mai 2019, trei importante reuniuni care au avut loc la Bruxelles (Belgia), pe temele spațiu, cercetare și inovare, și anume - reuniunea Consiliului Competitivitate – Cercetare și Spațiu, reuniunea ministerială a Consiliului Agenției Spațiale Europene (ESA) și reuniunea Consiliului de Spațiu UE – ESA.

 

Prin prisma celor trei evenimente care au avut loc astăzi, data de 28 mai 2019 este una importantă, fiind stabilite prin dezbateri şi analize direcţiile de dezvoltare ale cercetării- inovării la nivel european, dar şi ale cercetării în domeniul spațial.

 

Dacă ne raportăm la activitățile spațiale, vom vedea că acestea ne sunt de ajutor în programul nostru de zi cu zi, fie că folosim telefonul mobil, verificăm previziunile meteorologice sau apelăm la servicii de urgență. Mai mult, spațiul este esențial pentru fiecare țară, însă activităţile desfăşurate în această arie de activitate sunt globale prin natura lor. Tocmai de aceea, cooperarea continuă să fie un factor-cheie al politicii spațiale europene, deoarece multe provocări sunt resimţite la nivel global și pot fi rezolvate numai la acest nivel, tehnologiile spațiale furnizând un instrument important în rezolvarea lor”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării.  Potrivit acestuia, diplomația spațială este un domeniu în curs de dezvoltare, alături de diplomația cibernetică și diplomația științifică. Acestea trei sunt interconectate și ar trebui să fie examinate în mod coordonat. „Spațiul este un vector de inovare pe termen lung și creează noi oportunități de abordare a provocărilor globale. Economia spațială globală a atins valoarea de 309 miliarde de euro în anul 2017, crescând în medie cu 6,7% în perioada 2005 - 2017. Aceasta este aproape dublul creșterii mediei anuale a economiei globale de 3,5%. Mai mult, sectorul spațial european are peste 231. 000 de profesioniști, un indice important fiind faptul că Europa produce o treime din toți sateliții lumii. Astfel, întâlnirile care au avut astăzi loc au creat premisele necesare consolidării rolului Europei ca actor global şi contributor la construirea guvernanței spațiale globale”, a punctat demnitarul român.

 

Pe ordinea de zi a reuniunii Compet- Spaţiu s-au regăsit teme precum Politica Spațială Europeană, consolidarea rolului Europei ca actor global, diplomație spațială și contribuția la construirea guvernanței spațiale globale şi aprobarea documentului “Spațiul ca facilitator”. De asemenea, viitoarea preşedinţie la Consiliul Uniunii Europene, Finlanda, şi-a prezentat priorităţile pentru cel de-al doilea semestru al anului 2019.

 

În ceea ce priveşte Consiliul ministerial ESA, în cadrul acestei întrevederi a fost adoptată rezoluţia „Spaţiu ca facilitator” iar pe parcursul Consiliului de  Spaţiu UE- ESA au avut loc dezbateri şi schimb de opinii pe tema „spaţiu ca facilitator”.

 

Pe parcursul acestor reuniuni în domeniul „spațiu”, delegațiile participante au felicitat Președinția Română la Consiliul Uniunii Europene pentru inițiativa reluării, după opt ani, a organizării Consiliului de Spațiu UE-ESA ca principal instrument de armonizare a politicii spațiale în Europa.

După-amiaza zilei de 28 mai a.c. a fost marcată şi de reuniunea Consiliului Competitivitate – Cercetare, în cadrul căreia ministrul român al cercetării şi inovării i-a invitat pe omologii săisă propună și să identifice idei și soluții prin care cercetarea-inovarea se va putea constitui în forțe motrice, care să contribuie într-o mai mare măsură la dezvoltarea socio-economică a Uniunii Europene.

 

Consider că cercetarea și inovarea sunt domenii care trebuie să fie susţinute şi mai mult, atât la nivel european, cât și la nivel național. Investițiile în cercetare-dezvoltare, în educație și în infrastructura dedicată pentru aceste domenii reprezintă de fapt investiții făcute pentru un viitor prosper şi competitiv. Comisia a propus să se aloce 100 de miliarde de euro pentru cercetare și inovare în cadrul viitorului buget al UE -Horizon Europe. Totodată, fondurile din cadrul politicii de coeziune vor mobiliza sume importante pentru a sprijini inovarea în toate regiunile Europei. Extrem de important este ca utilizarea acestor fonduri să se facă în strânsă legătură cu politica noastră industrială și cu reformele identificate în contextul ciclului anual de semestru european al coordonării politicilor economice. Dat fiind că majoritatea cheltuielilor și politicilor publice din domeniul cercetării- dezvoltării din UE rămân în responsabilitatea statelor membre, angajamentul acestora, de a-și reforma politicile naționale și de a asigura o mai bună coordonare cu politicile UE, joacă un rol foarte important”, a punctat ministrul Nicolae Hurduc.

 

Potrivit acestuia, pentru a avea o Europă mai competitivă, capabilă să răspundă rapid la provocările sociale, economice și de mediu, Uniunea și statele membre trebuie să valorifice punctele forte în domeniul științific şi să își consolideze legăturile pentru a investi în ample proiecte, concentrându-și  resursele și competențele financiare asupra cercetării și inovației de vârf.

 

 

 

Modificat la: 2019-05-28 22:14:00
e-Cerere 544
e-Petiție