Ministrul Nicolae Hurduc a participat astăzi la inaugurarea Parcului Științific și Tehnologic China-România.

 

Parcul Științific și Tehnologic China-România este realizat de Universitatea de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară- București, în cooperare cu Academia Chineză de Științe Agricole din Beijing.

 

La eveniment au luat parte Excelența Sa doamna Jiang Yu, ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, reprezentanți ai Ministerului Știinţei și Tehnologiei din Republica Populară Chineză, domnul prof. dr. Sorin Câmpeanu, rector al USAMV București, domnul prorector Florin Stănică, precum și multe alte personalități ale mediului academic.

 

Domnul ministru Nicolae Hurduc a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia participării la acest eveniment deosebit de important, în care a subliniat importanța cooperării bilaterale româno-chineze.

 

 

„Pentru România, relația cu China în domeniul științei și tehnologiei este una strategică. Prin inaugurarea acestui Parc Științific nu vizăm doar cooperarea tradițională dintre cele două țări, dar și schimbul valoros de experiență în vederea menținerii unui echilibru constant și consecvent pe măsura tradiției relațiilor dintre cele două părți.

 

România a fost a treia țară din lume care a recunoscut Republica Populară Chineză si cea de-a doua țară care a semnat un Acord bilateral în domeniul științei și tehnologiei care a fost reînnoit periodic.

 

În prezent ne pregătim pentru semnarea unui noi acord care va oferi cadrul necesar pentru continuarea și dezvoltarea relațiilor de cooperare în domeniul cercetării dintre România și Republica Populară Chineză.

 

În noul document vor fi continuate formele actuale de cooperare științifică și tehnologică, acestea asigurând cadrul favorabil pentru formarea de parteneriate în vederea participării la programe și proiecte la nivel național şi internațional.

 

De asemenea, pregătim lansarea în comun a unui apel pilot menit să selecteze proiecte de cercetare complexă, pe o durată de 2 ani, cu mare impact asupra progresului științific, tehnologic și a dezvoltării economice în ambele țări.

 

Recent, România a investit în resursele umane și în infrastructurile naționale și pan-europene. Suntem convinși că există noi direcții de cooperare româno-chineze care așteaptă să fie exploatate prin acțiuni substanțiale pentru beneficiile noastre reciproce.

 

Un număr de 29 de proiecte de cercetare bilaterală sunt în derulare, pe diferite domenii, cum ar fi Energie, mediu și schimbări climatice, Bioeconomie, Tehnologia informației și comunicațiile, spațiu și securitate.

 

Seria de seminarii româno-chineze prin care a fost și este sprijinită reciproc participarea oamenilor de știință, a cercetătorilor și experților la evenimente științifice,  până acum fiind desfășurate  trei astfel de seminarii, cel de-al 4- lea începând astăzi și fiind dedicat cercetării horticole.

 

De asemenea, este important că beneficiarii acordului bilateral au folosit experiența dobândită pentru a aplica la Programul european de cercetare şi inovare Orizont 2020.

 

Nu în ultimul rând, as dori să menționez cooperarea în domeniul agriculturii, în special pentru realizarea Parcului Științific și Tehnologic România – China.

 

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București a semnat în 2012 un Memorandum de Înțelegere cu Academia de Științe Agricole din China pentru înființarea unui parc științific și tehnologic, iar astăzi ne aflăm aici pentru a fi martorii acestei importante realizări. Avem nevoie de prietenia Chinei, așa cum credem că și China are nevoie de un prieten de nădejde în estul Europei”.

 

 

 

Modificat la: 2019-05-16 18:44:00
e-Cerere 544
e-Petiție