Proiectul de dezvoltare durabilă a Mării Negre, dezbătut la București

 

Marea Neagră reprezintă un obiectiv strategic pentru România, de-a lungul timpului fiind implementate în această zonă proiecte menite să sprijine dezvoltarea şi consolidarea ariei. Facilitator al comerțului  şi al schimburilor culturare, bazinul Mării Negre poate deveni, prin aplicarea unor măsuri susţinute şi în concordanţă cu priorităţile şi politicile europene, un incubator al cercetării şi dezvoltării în domeniul maritim şi nu numai. În aceste condiţii, Conferinţa „Dezvoltare durabilă la Marea Neagră"- SUST-BLACK, ce are loc la Bucureşti în perioada 8-11 mai a.c., creează premisele identificării unei direcţii de intervenţie în ceea ce priveşte dezvoltarea şi cercetarea în această zonă, fiind lansată Agenda Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră.

 

„După cum s-a menționat în cadrul reuniunii informale a miniștrilor cercetării, care a avut loc la București pe 3 aprilie 2019, Marea Neagră merită aceeași atenție ca Marea Mediterană și Marea Baltică, fiind la granița de Est a Uniunii Europene și reprezentând un bogat patrimoniu cultural. Pornind de la aceste realităţi, este responsabilitatea noastră să dezvoltam noi tehnologii pentru a extrage mult așteptatele resurse care ar putea alimenta Uniunea şi pentru a consolida cercetarea-dezvoltarea din această arie”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării. Potrivit acestuia, întâlnirea care are loc zilele acestea în capitală marchează o nouă etapă: „Cu ocazia acestei conferinţe va fi lansată o nouă Agendă Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră, fiind vorba practic despre un document de orientare pentru următorii zece ani în ceea ce priveşte intervenţiile în acest bazin. Mai mult, pentru a pune în aplicare acțiunile prevăzute în acest document, trebuie să lucrăm în echipă, fie că vorbim despre Uniunea Europeană, despre organizaţii internaționale sau despre alte ţări şi regiuni aflate în afara spaţiului comunitar. Pentru a realiza acest lucru, va fi creat un Grup Tehnic care să urmărească continuarea lucrărilor privind mecanismele de implementare”, a conchis demnitarul român.

 

Reamintim că Agenda Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră a fost realizată ca urmare a unui proces ce a prevăzut consultarea şi lucrul în echipă a cercetătorilor din statele riverane şi din Republica Moldova, împreună cu experţi din Uniunea Europeană, proces ce s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani şi a fost sprijinit de Comisia Europeană. Astfel, documentul are la bază patru piloni de acţiune, fiind vorba despre gestionarea provocărilor fundamentale în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre, dezvoltarea de produse, soluții și clustere pentru creștere „albastră”, construirea de infrastructuri-cheie în domeniul cercetării şi educația- dezvoltarea de capabilități.

 

Precizăm că noua Agendă Strategică ce va fi lansată în cadrul Conferinţei „Dezvoltare durabilă la Marea Neagră"- SUST-BLACK reprezintă pilonul de cercetare al Agendei Maritime Comune, document ce va fi lansat și aprobat tot la București, în mai puțin de o lună, în timpul Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene.

 

 Conferința "Dezvoltare durabilă la Marea Neagră"- SUST-BLACK, ce se desfăşoară în perioada 8-11 mai a.c., la Palatul Parlamentului, este organizată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geo-ecologie Marină – GeoEcoMar, structură aflată în coordonarea Ministerului Cercetării şi Inovării, şi face parte din evenimentele organizate sub patronajul  Președinției României la Consiliul Uniunii Europe.

 

 

 

Cu deosebită considerație,

Departamentul de presă al MCI
 

Modificat la: 2019-05-09 09:43:00
e-Cerere 544
e-Petiție