Orizont 2020 – strategia și procesul de audit
În data de 13 octombrie 2016 a avut loc întâlnirea din cadrul grupului de lucru H2020 Framework Programme Implementation din cadrul IGLO. La eveniment au participat șeful de unitate și șeful adjunct al “Common Audit Service” din cadrul DG RTD.
Informațiile transmise de către Comisia Europeană referitoare la procesul de auditare al proiectelor finanțate din programul Orizont 2020 au fost următoarele:
-
Procesul de audit se va efectua de către serviciul de audit al Comisiei sau/și entitățile agreate de CE și va începe la finalul acestui an.
-
Auditul se poate efectua în orice moment al proiectului și până la 2 ani de la finalizarea acestuia (plata soldului).
-
În cazul în care în urma auditării se descoperă erori sistematice, Comisia poate extinde constatările raportului de audit și la alte proiecte care nu au fost supuse procesului de audit sau asupra perioadelor care nu au fost auditate (procesul se numește extrapolation). Pe lângă aceste corecturi, pot fi luate alte și masuri, inclusiv sancțiuni financiare și administrative.
-
Comisia poate extinde procesul de audit și la părțile terțe implicate în proiect.
-
Comisia poate solicita coordonatorului sau chiar beneficiarului/partenerului din consorțiu, informații suplimentare (documente justificative: facturi, contracte, state de plată, fișe de pontaj, etc), acestea trebuie furnizate în termenul stabilit, în caz contrar, se va considera lipsa lor și în consecință, neeligibilitatea cheltuielilor.
-
Vor fi supuse procesului de audit doar 7% din proiectele finanțate până în prezent.
-
Se dorește introducerea unor reguli noi privind identitatea vizuală pentru proiectele finanțate din Orizont 2020 (reguli similare cu cele din Manualul de Identitate Vizuala pentru Instrumente Structurale 2014-2020).
-
Referitor la partea de salarizare, subiectul este în discuție la nivelul Comisiei, se dorește introducerea metodei „Unit costs”, mai multe informații despre acest subiect vor fi transmise anul viitor. Un aspect importat este constituit de faptul că se dorește ca modificările ce vor interveni asupra costurilor de personal să fie aplicabile retroactiv.
-
Comisia se așteaptă la câteva erori posibile, cum ar fi calculul ratei orare, calculul amortizării echipamentelor, costurile cu părțile terțe și sub-contractarea, TVA-ul, etc.
.
Modificat la: 2016-10-20 12:20:00