Materiale avansate
Obiectivul specific pentru cercetarea și inovarea în domeniul materialelor avansate îl reprezintă dezvoltarea unor materiale cu funcționalități noi și performanțe îmbunătățite de funcționare, în vederea unor produse mai competitive și mai sigure care reduc la minimum impactul asupra mediului și asupra consumului de resurse.
Sunt necesare materiale noi, avansate, pentru dezvoltarea unor produse și procese mai performante și mai durabile și pentru înlocuirea resurselor deficitare. Aceste materiale reprezintă o parte a soluției la provocările industriale și societale cu care se confruntă umanitatea, oferind performanțe mai bune de utilizare, cerințe mai mici de resurse și energie, precum și durabilitate pe întregul ciclu de viață al produselor. Ele reprezintă, de asemenea, baza pentru realizarea de progrese în domeniile tehnologiilor transversale (de exemplu tehnologiile din domeniul îngrijirii medicale, bioștiințe, electronică și fotonică), și, potențial, în toate sectoarele pieței.Materialele în sine reprezintă un pas important în creșterea valorii produselor și a performanțelor acestora.
Materialele vor fi concepute conform unei abordări ce are în vedere ciclul de viață complet, de la furnizarea de materiale disponibile până la sfârșitul duratei lor de viață (principiul circuitului în natură), cu abordări inovatoare în vederea reducerii la minimum a resurselor (inclusiv a energiei) necesare transformării lor sau a reducerii la minimum a impactului negativ asupra ființelor umane și mediului. Utilizarea continuă, reciclarea sau utilizarea secundară a materialelor după sfârșitul duratei de viață sunt, de asemenea, acoperite, precum și inovarea societală aferentă, de tipul modificării comportamentului consumatorului și al noilor modele de afaceri.
Linii generale ale activităţilor:
Cercetarea în domeniul materialelor axată pe design, materiale funcționale, materiale multifuncționale cu un conținut de cunoaștere mai ridicat, funcționalități noi și o performanță sporită, precum și materiale structurale pentru inovare în toate sectoarele industriale, inclusiv în industriile creative.
Cercetare și dezvoltare pentru a asigura o dezvoltare și o trecere la producția de masă în condiții de eficiență, siguranță și durabilitate, pentru a permite fabricarea la scară industrială a produselor viitoare bazate pe design în perspectiva unei gestionări „fără deșeuri” a materialelor din Europa.
Cercetarea și dezvoltarea unor tehnici de producție noi și inovatoare pentru materiale, componente și sisteme.
Dezvoltarea de noi produse și aplicații, modele de afaceri, precum și instaurarea unor obiceiuri de consum responsabil care contribuie la reducerea cererii de energie și facilitează o producție cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Aplicarea design-ului și dezvoltării de tehnologii convergente pentru a crea noi oportunități de afaceri, inclusiv conservarea și restaurarea materialelor cu valoare istorică sau culturală, precum și materiale noi.
Promovarea unor tehnologii precum caracterizarea, evaluarea nedistructivă, evaluarea și monitorizarea continuă și modelarea predictibilă a performanțelor în vederea obținerii de progrese și impacturi în domeniul științei și ingineriei materialelor.
Cercetare și dezvoltare în vederea explorării înlocuirii și a unor alternative la utilizarea anumitor materiale și a unor abordări inovatoare ale modelelor de afaceri, precum și în vederea identificării resurselor critice.
Sisteme de producţie şi prelucrare avansate
Obiectivul specific al cercetării și inovării în domeniul sistemelor de producție și prelucrare avansate este de a transforma întreprinderile, sistemele și procesele de prelucrare din prezent.Aceasta se va realiza, printre altele, prin mobilizarea tehnologiilor generice esențiale pentru a se obține tehnologii de producție și prelucrare transsectoriale bazate într-o mai mare măsură pe cunoaștere, durabile și eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor și energiei, care să conducă la mai multe produse, procese și servicii inovatoare.Făcând posibilă existența unor produse, procese și servicii noi și durabile și aplicarea competitivă a acestora, sistemele de producție și prelucrare avansate sunt totodată esențiale pentru realizarea obiectivelor provocărilor societale.
Elena DINU
Consilier pentru afaceri europene
Directia Relaţii Internaţionale
Autoritatea Natională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare
E-mail: elena.dinu@ancs.ro
Tel: +4021 303.41.99 Interior: 412
Iulia MIHAIL
Director ROSTeu
Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană - ROSTeu
Autoritatea Natională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare
E-mail: iulia.mihail@ancs.ro
Tel: +4021 303.41.99 Interior: 801
Cristian DOICIN
Universitatea Politehnica din Bucureşti
E-mail: cristian.doicin@cont-edu.pub.ro
Tel: +40745 998.099
Elena DINU
Consilier pentru afaceri europene
Directia Relaţii Internaţionale
Autoritatea Natională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare
E-mail: elena.dinu@ancs.ro
Tel: +4021 303.41.99 Interior: 412
Beatrice PĂDUROIU
Consilier pentru afaceri europene
Directia Relaţii Internaţionale
Autoritatea Natională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare
E-mail: beatrice.paduroiu@ancs.ro
Tel: +4021 303.41.99 Interior: 416
.