Prin Programul Orizont 2020 se vor institui două mecanisme („mecanismul de împrumut” și „mecanismul de capitaluri proprii”), compuse din componente diferite. Mecanismul de capitaluri proprii și componenta pentru IMM-uri a mecanismului de împrumut vor fi puse în aplicare ca parte a celor două instrumente financiare ale UE care oferă capitaluri proprii și împrumuturi pentru a sprijini cercetarea și inovarea și creșterea IMM-urilor.
1 - Mecanismul de împrumut va putea oferi:
Mecanismul de împrumut va include activități care să permită acordarea unor termene de plată mai lungi și va sprijini un instrument specific creat pentru IMM-uri. Sprijinul acordat prin mecanismul de împrumut poate fi combinat cu posibilitatea de a adăuga granturi (inclusiv sume forfetare) sau cu sprijinul instrumentului financiar de capitaluri proprii, în cadrul unuia sau mai multor sisteme integrate. Componenta pentru IMM-uri din cadrul mecanismului de împrumut va viza IMM-urile și micile întreprinderi cu capitalizare medie bazate pe cercetare și inovare și va completa finanțarea IMM-urilor de către mecanismul de garantare a împrumuturilor din cadrul Programului pentru competitivitatea întreprinderilor și IMM-urilor (COSME).
2- Mecanismul de capitaluri proprii se va axa pe fonduri de capital de risc pentru faza de început, furnizând capital de risc și/sau capital de tip mezanin întreprinderilor. În plus, aceste întreprinderi pot să solicite finanțare prin împrumut de la intermediarii financiari care aplică mecanismul de împrumut. De asemenea, acest mecanism va oferi posibilitatea de a realiza investiții pentru extindere și în faza de creștere a întreprinderii împreună cu mecanismul de capitaluri proprii pentru creștere (Equity Facility for Growth – EFG) din cadrul Programului pentru competitivitatea întreprinderilor și IMM-urilor (COSME).
Aspecte specifice privind punerea în aplicare a mecanismelor de access la finanțarea de risc
Punerea în aplicare a celor două mecanisme va fi delegată Băncii Europene de Investiții (BEI) și Fondului European de Investiții (FEI) și/sau altor instituții financiare cărora li se va putea încredința sarcina de a pune în aplicare instrumentele financiare în conformitate cu regulamentul financiar. Concepția și punerea în aplicare vor fi aliniate cu dispozițiile generale privind instrumentele financiare menționate în regulamentul financiar și cu cerințele operaționale specifice care urmează să fie stabilite în orientările Comisiei Europene.
Camelia MARINESCU
Consilier
Direcţia Generală Coordonare Strategică, Politici, Programe şi Dezvoltare Instituţională
Autoritatea Natională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare
E-mail: camelia.marinescu@ancs.ro
Tel: +4021 303.41.99 Interior: 608
Adrian PASCU
Consilier pentru afaceri europene
Directia Relaţii Internaţionale
Autoritatea Natională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare
E-mail: adrian.pascu@ancs.ro
Tel: +4021 303.41.99 Interior: 408
Doru ZAFIU
Consilier financiar
Direcţia Generală Organism Intermediar pentru Cercetare
Autoritatea Natională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare
E-mail: doru.zafiu@ancs.ro
Tel: +4021 303.41.99 Interior: 325
.